Opened 3 years ago

Closed 2 years ago

#615 closed System Defect (fixed)

No Sound

Reported by: dbrons Owned by: kris
Priority: minor Milestone:
Component: System Configuration Version: 9.0-RELEASE
Keywords: sound Cc: trac-bugs@…

Description

Lo people,

I still have no sound since the first install of my PCBSD 9 ...

I tried all recommendations of User HandBooks? and FAQ etc. ... but still doens't work.

What I have tried :

[QUOTE][I][B]dmesgBI :

hdac0: <Intel 82801G High Definition Audio Controller> mem 0xd02c0000-0xd02c3fff irq 22 at device 27.0 on pci0
hdac0: HDA Codec #0: Analog Devices AD1981HD
pcm0: <HDA Analog Devices AD1981HD PCM #0 Analog> at cad 0 nid 1 on hdac0
pcm1: <HDA Analog Devices AD1981HD PCM #1 Digital> at cad 0 nid 1 on hdac0QUOTE

[QUOTE][I][B]cat /dev/sndstatBI :

FreeBSD Audio Driver (newpcm: 32bit 2009061500/i386)
Installed devices:
pcm0: <HDA Analog Devices AD1981HD PCM #0 Analog> (play/rec) default
pcm1: <HDA Analog Devices AD1981HD PCM #1 Digital> (play)
QUOTE

[QUOTE][B][I]cat /boot/loader.confIB :

snd_hda_load="YES"QUOTE

[QUOTE][B][I]kldload snd_hdaIB :

kldload: can't load snd_hda: File existsQUOTE

[QUOTE][B][I]cat /etc/sysctl.confIB :

dev.pcm.0.play.vchans=0
dev.pcm.0.rec.vchans=0
#hw.snd.default_auto=1
hw.snd.default_unit=0QUOTE

[QUOTE]When settings [B][I]default_unit=1IB :

Mixer vol is currently set to 100:100
Mixer pcm is currently set to 100:100

When settings [B][I]default_unit=0IB :

Mixer vol is currently set to 100:100
Mixer pcm is currently set to 100:100
Mixer speaker is currently set to 100:100
Mixer line is currently set to 100:100
Mixer mic is currently set to 100:100
Mixer cd is currently set to 100:100
Mixer rec is currently set to 100:100
Mixer igain is currently set to 100:100
Mixer ogain is currently set to 100:100
Mixer line1 is currently set to 100:100
Mixer monitor is currently set to 100:100
Recording source: micQUOTE

In Gnome interface, I have an option to confiure the sound (near the horloge), when I try to configure:
Hardware : I found no device
Input : Input volume to Maximum, /dev/dsp0 (selected)
Output : Output volume to Maximum , /dev/dsp0 Stereo (selected), /dev/dsp1 Stereo.

Yesterday, when trying all configuration, I had a sound a low level sound. Like if you set the vol of your radio to 0,01. But the sound was there, and all my mixer was set to 100:100. I lost this conf and I can't hear not anymore.

Thanks for the help :)

Change History (2)

comment:1 Changed 3 years ago by joshms

  • Owner set to kris
  • Priority changed from major to minor

comment:2 Changed 2 years ago by kenmoore

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from new to closed

There is a new utility in the PC-BSD 9.1 Control Panel that will let the user test and set the proper sound device(s) for playback. Please test this utility once 9.1-Beta (or later) is released and open a new ticket if the issue still persists.

Note: See TracTickets for help on using tickets.